跳到主要內容
生活百科
【鹹水話BB班👶🏻第五集】
鹹水話BB班第五集將會同大家了解下水上人嘅習俗同生活點滴,解構「得食」同「上水量」呢啲漁民工作時嘅術語, 一齊嚟學下鹹水話啦! 重溫上集:鹹水話BB班第四集
『氣象冷知識』:颱風方位大不同
為何有時颱風吹到香港旁邊都好細風?有時颱風無雷公咁遠都好大風?颱風那個位最大風?颱風遠到不掛風球,是否就對香港無影響?以下幾集氣象冷知識為你講解。   東登.西登…
臨危不亂
本地非法燃油轉注活動猖獗🛢,消防處喺2015年成立特遣隊,致力打擊非法加油活動🚨。另外,新修訂的《危險品條例》亦喺今年3月31日已經實施,與時並進規管危險品,提升安全之餘,亦利民便商。 第一集《…
【鹹水話BB班 第四集】
鹹水話BB班第四集將會同大家解構「真流」、「隔流」、「康油」呢啲漁民工作時嘅術語,一齊嚟學下鹹水話同了解水上人嘅生活點滴啦! 重溫上集:鹹水話BB班第三集 https://youtu.be/…
『氣象冷知識』:行雷閃電
行雷閃電會出事?以下幾期氣象冷知識助你了解這種天氣現象。   雷 Sir 講是唔講非 – 行雷閃電篇 天文台『氣象冷知識』第二百二十集。進行戶外活動時遇上雷暴,你會如何應對?…
『氣象冷知識』:颱風走向
颱風吹去邊?以下幾期氣象冷知識,講解颱風路徑預報   路徑預測睇「彩」數? 在天文台網頁和手機應用程式都會看到色彩奪目的「熱帶氣旋路徑概率預報圖」,第二百五十集「氣象冷知識」…
【賞花101】絲木棉
絲木棉樹形優美,花朵鮮艷套目,所以它有另一個名稱叫美人樹。 絲木棉屬於木棉科的植物 它是落葉喬木,原產於南美洲,它的花期一般由每年10月至翌年2月左右
第二集《心比火熱之特別任務》
新冠疫情對消防處上下,尤其係前線救護人員⛑️帶嚟前所未有嘅挑戰。我哋點樣迎難而上、靈活變通,將不可能變成可能,肩負起「救災扶危、為民解困」嘅使命❓ 消防處與香港開電視攜手攝製咗兩集特輯「…
【鹹水話BB班👶🏻第三集】
考吓你🔎,鹹水話「件衫👕鹹晒」係咩意思? A- 件衫有汗味 B- 件衫濕晒 C- 件衫污糟咗 想知答案同了解水上人嘅生活就即刻去片😉啦~
『氣象冷知識』:山泥傾瀉警告
暴雨不時引發山泥傾瀉,後果可以是災難性。以下幾集氣象冷知識,會介紹山泥傾瀉警告,以及回顧618雨災。   山泥傾瀉警告點發出? 當暴雨影響香港時,…
『氣象冷知識』:暴雨警告
連續十幾日艷陽高照後,終於在七月最後一天迎來黃色暴雨。下列的氣象冷知識,帶大家認識暴雨警告訊號。   「筍工招聘」─ 暴雨篇 1992年一場破紀錄暴雨,促成天文台設立以顏色區分的「…
大自然小故事 - 【植物篇】
沙灘嘅土壤鬆軟,植物要喺度立足一啲都唔容易! 海馬齒因為有發達嘅根部,令佢哋可以喺沙灘上面平舖生長,同南方鹹蓬一樣有防風定沙嘅作用。 想知其他海濱植物嘅特徵? 香港大埔區汀角、船灣河一帶,…
心比火熱🔥「特別任務」重溫
新冠疫情對消防處上下,尤其係前線救護人員⛑️帶嚟前所未有嘅挑戰。我哋點樣迎難而上、靈活變通,將不可能變成可能,肩負起「救災扶危、為民解困」嘅使命❓ 消防處與香港開電視攜手攝製咗兩集特輯,名為「…
【鹹水話BB班👶🏻第二集】
第二集繼續同大家介紹鹹水話同水上人🐟嘅生活。 屋企三代都係水上人嘅梁生話,新一代讀完書🧑🏻‍🎓有其他工做就唔會「開新」。點解有人請都唔開心 ?想知更多就即刻去片啦~
『氣象冷知識』:山竹特輯
風季來臨,我們回顧一下二十一世紀襲港的最強颱風,2018年的山竹,好有備無患。   颱風災害:風暴潮 強烈的熱帶氣旋,氣壓相當低,會引發嚴重風暴潮。「氣象冷知識」讓我們重溫一下,…
『氣象冷知識』:香港天文台的神秘國度
每個人都有屬於他的地方,而香港天文台屬於... 以下幾集氣象冷知識,帶大家認識除了香港天文台外,鮮為人知的地方   神秘國度之橫瀾 天文台『氣象冷知識』第一百三十三 集。…
大自然小故事 |【紅樹篇 II】
咩筆會越生越長? 俗稱「水筆仔」嘅秋茄樹係香港分布最廣泛嘅紅樹。秋茄樹有獨特嘅「胎生苗」繁殖方式,佢哋嘅種子尚未脫離母樹已經開始發芽,越生越長,會生到一枝枝筆狀嘅胚軸掛喺樹枝上。…
『氣象冷知識』:天氣與健康─炎夏篇
要同陽光玩遊戲? 下列幾集氣象冷知識,教識你如何在炎炎夏日如何保護自己之餘,還有很多夏季的相關資訊。   天氣與健康─炎夏篇 天文台『氣象冷知識』第一百三十八集。…
站在最前線 救災扶危🚑
喺疫情期間,消防處救護人員🚑堅守信念、堅定不移,提供緊急救護服務,守護市民🙏🏻佢哋嘅努力得到市民嘅肯定同支持! 救護人員需要分秒必爭⏱迅速處理救護召喚、提供快捷、有效同埋專業嘅緊急救護服務,…
本地漁業文化 【鹹水話BB班🐟】
茶餐廳術語大家就聽得多,漁民工作時常用嘅術語你又識唔識? 考吓你,鹹水話「埋浪」係點解? A- 準備埋岸泊船 B- 海面好大浪 C- 收魚 鹹水話BB班👶🏻將會同大家介紹鹹水話同水上人嘅生活,…
『氣象冷知識』:天鴿特輯
雖然天鴿在香港的風力及破壞不及山竹,但澳門的災情百年一遇。我們趁風季開始之時,回顧這個新世紀襲港第二強的超級颱風。   天鴿特輯 – 天鴿「升格」? 天文台『氣象冷知識』第二百零三集…
『氣象冷知識』:雷達測雨合輯
天氣雷達是天文台測量及預測香港各區雨量的重要工具,我們一起了解更多吧。   淺談雷達圖像 進行戶外活動時,可留意天文台提供的雷達圖像,這樣便萬無一失。『氣象冷知識』第四十七集,…
支持本地漁農 【不時不食 — 節瓜 】
5至9月嘅當造瓜果梗係唔少得節瓜,由於佢綠色嘅外皮上有好多細毛,所以又叫毛瓜,屬於葫蘆科嘅藤蔓植物。 靚嘅節瓜果身大小均勻,瓜形端正,色澤青翠,表面有茸毛。本地節瓜因為新鮮採收,特別鮮甜幼嫩。…
【會飛的寶石.三角麗翅蜻💎】
喺郊野見到一粒閃令令✨嘅寶石飛過,想去尋寶? 😌 睇真啲!?原來係三角麗翅蜻嚟㗎😎~ 三角麗翅蜻屬於小型蜻蜓,體長只有2.5至2.8 厘米 ,翅膀近胸口位置有耀眼嘅金屬色!喺陽光照射下,…
『氣象冷知識』:又有超級月亮
今晚(7月13日)是月球全年最接近地球的一天,又適逢滿月,將可觀測到全年最大的月亮。 今晚7時月出,明天凌晨2時38分滿月最圓,由於月亮在較低位置感覺上較大,所以晚上七八時亦是不錯的觀賞時機。…
傳香生活DIY|舒緩失眠香薰包
當想起薰衣草的香氣,您的感覺是_______?  A) 清新 B) 鬆弛 C) 提神 D) 以上皆是 E) 以上皆非 如果想了解多些佢既用途,…
『氣象冷知識』:惡劣天氣的共同影響
當多種惡劣天氣同時出現,大家需要更早留意各種災害的疊加效應,也可能要做多「三四重」準備。第四百零八集『氣象冷知識』為大家詳細講解。
植物都唔可以「食得太鹹」?
生長喺潮間帶嘅各種紅樹都擁有獨特嘅生理同結構特徵,能夠適應被海水浸住或者缺氧嘅環境。好似桐花樹,佢哋會有鹽腺將多餘嘅鹽份排出體外,平時喺葉面見到嘅透明晶體,就係佢哋排出嘅鹽粒喇~…
【2022本地有機西瓜節🍉特色西瓜推介】
👧🏻:我要無籽嘅西瓜 👨🏻:我要清甜多汁 👩🏻:我想要細細個西瓜,一家三口食啱啱好嘅 🧑🏻‍🌾:無問題!講得出都有,等我為大家介紹吓各款西瓜~ 🍉可愛嘅「超甜黑美人168」,小球形,…
持牌認證先幫襯・查埋資料最穩陣
#吉士 :Hi~歡迎大家嚟到我嘅生蠔大賣直播間呀😜,睇吓我啲生蠔幾新鮮,隻隻肥美飽滿,係咪流哂口水呢?數量唔係好多咋,快啲落單啦😆! #Hailey :你間網店賣生蠔,有冇攞許可證㗎🧐? 吉士:…
確定